TYT Kimya Konuları ve TYT Kimya Soru Dağılımı

TYT Kimya Konuları ve Soru DağılımıTYT sınavında kimya soruları fen bilimleri bölümünde sorulmaktadır. Fen bilimleri ise fizik, kimya ve biyoloji olarak üçe ayrılır. Sınavda son 4 yıldır kimyadan 7 soru çıkmaktadır.

 

Peki, TYT kimya konuları nelerdir? Hangi konulara daha iyi hazırlanmalısınız? Biraz bunlardan bahsedelim.

 

Kısa Bir Mola!  TYT Tarih Konuları ve TYT Tarih Soru Dağılımı başlıklı yazımıza göz atmayı unutmayın!

 

 

2022 TYT Kimya Konuları

  • Kimya Bilimi
  • Atom ve Periyodik Sistem
  • Kimyasal Türler Arası Etkileşimler
  • Maddenin Halleri
  • Doğa ve Kimya
  • Kimyanın Temel Kanunları
  • Kimyasal Hesaplamalar
  • Karışımlar
  • Asit, Baz ve Tuz
  • Kimya Her Yerde

 

Yüksek hedefleri olan bir öğrencinin, TYT sınavında çıkacak bütün branş konularına hâkim olması gerekir. Buna fen bilimleri de dahildir. Bu sebeple 2022 TYT kimya konuları nelerdir iyi bilmeli ve ona göre çalışmalısınız.

 

Güncel TYT kimya konularından bahsedecek olursak; periyodik sistem, maddenin halleri, kimyasal hesaplamalar, karışımlar, endüstride ve canlılarda enerji, atom ve yapısı, kimyasal türler arası etkileşimler, kimyanın temel kanunları, kimya bilimi, kimya her yede, asitler, bazlar ve tuzlar şeklindedir.

 

Kimya konuları nelerdir öğrendiniz. TYT sınavında bu konulardan ne kadar soru çıkar ya da çıkar mı bunları bilmeniz gerekli. Sınava hazırlanırken TYT kimya soru dağılımı konusunda ne kadar bilinçli olursanız, başarı oranınızda o derece yüksek olur. Bu sebeple yıllara göre soru dağılımlarını incelemede yarar vardır.

 

TYT TESTLERİ ÇÖZ

 

Yıllara Göre TYT Kimya Konuları Soru Dağılımının İncelenmesi

 

Sınava hazırlanırken kafanıza göre konu ayırt etmemelisiniz. Yani bir konu hakkında analiz yaparken sınavda çıkma oranını da hesaba katmalısınız. Kendi kendinize ‘Bu konu basit bundan soru çıkmaz’ şeklinde düşünmeniz yanlıştır. Bu sebeple sınava hazırlanmaya başlamadan önce soru dağılımları hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

 

Yıllara göre TYT kimya soru dağılımı şu şekildedir:

 

  • 2020 yılında periyodik tablo, kimyanın temel kanunları ve kimya her yerde konularından hiç soru gelmemiştir. Bunların dışında kalan 7 konudan birer tane soru çıkmıştır.
  • 2019 yılında kimya bilimi, kimyasal hesaplamalar ve kimyanın temel kanunlarından soru çıkmamıştır. Geriye kalan konulardan ise birer tane soru gelmiştir.
  • 2018 yılında atomun yapısı, kimyasal hesaplamalar, karışımlar, asit, baz ve tuz konularından hiç soru gelmemekle beraber kimya biliminden iki soru gelmiştir. Geriye kalan 5 konudan da birer soru çıkmıştır.
  • 2017 yılında kimya biliminden 3, atom yapısı, maddenin halleri ve kimya her yerde konularından 2’şer soru gelmiştir. Karışımlar, kimyanın temel kanunları ve kimyasal türler arası etkileşimlerden 1’er soru gelmiştir. Sadece kimyasal hesaplamalar ile asit, baz ve tuz konularından hiç soru gelmemiştir. Bu yıl kimyadan toplamda 13 soru çıkmıştır.
  • 2016 yılında kimya bilimi ve kimyasal türler arası etkileşim konularından 3’er soru gelmiştir. Periyodik tablo ve karışımlardan 2’şer soru; kimya her yerde, maddenin halleri ve kimyasal hesaplamalardan da 1’er soru gelmiştir. Kimyanın temel kanunları, asit, baz ve tuz ile atomun yapısı konularından hiç soru gelmemekle beraber bu yılda toplam 13 soru çıkmıştır.
  • 2015 yılında kimyasal türler arası etkileşimler konusundan tam 5 soru sormuşlar. Kimya biliminden 3, karışımlardan ise 2 soru çıkmıştır. Periyodik tablo, maddenin halleri ve kimya her yerde konularından da 1’er soru gelmiştir. Fakat atomun yapısı, kimyasal hesaplamalar, kimyanın temel kanunları ile asit, baz ve tuz konularından hiç soru gelmemiştir. Bu yılda toplam 13 soru sormuşlardır.

 

TYT Kimya Soru Dağılımı

 

TYT Kimya Konuları Nasıl Çalışılmalıdır?

 

TYT kimya konuları soru dağılımı hakkında da bilgi sahibi olduktan sonra geriye kalan tek şey çalışma prensibidir. Herkes kendi çalışma yapısına göre çalışma planını hazırlasa da bazı öğrenciler konular arasında kaybolabilir. Sizlere yol göstermek amacıyla ‘TYT kimya dersine nasıl hazırlanmalısınız?’ sorusuna cevap vermeye çalışacağız.

 

Ders çalışmanın en basit yöntemi tekrar etmektir. Yani bir konuya çalıştıktan sonra konuyla işim bitti şeklinde bir tavır almamalısınız. Konulara çalıştıkça haftalık ve aylık tekrarlar yapmalı ardından da soru çözümüne geçilmelidir. Çalıştığınız konuları sınava kadar, ne kadar tekrar eder ve soru çözerseniz, konular da aklınızda o kadar kalır.

Sınavda başarılı olmanın yolu tekrar etmekten geçer.

 

TYT kimya konuları bitirdikten sonra tekrar etmenin yanında denemeler çözmeye de başlamalısınız. Deneme çözerek hangi konuda eksik kaldığınızı öğrenir ve o konuya geri dönerek eksiklerinizi de gidermiş olursunuz.

 

Bitirdiğiniz konuları tekrar ederek püf noktaları gözden geçirmek sizin yararınıza olacaktır. Sınavda yüksek net yapıp iyi bir başarı elde etmek istiyorsanız düzenli tekrarlar yapmanız gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir